imagesTBPACQLJ
imagesIEKWKMXT
chili-pepper-642391__180

 

Allmänt

 

Chili kan stå ute i solen på balkong och altan när sommaren kommit. Vattnas ofta, täck gärna jorden med gräsklipp eller halm. Chili vill ha mycket sol och är ganska tålig mot kylan på hösten, när den väl har vant sig vid att stå ute. Vid en temperatur under 10 grader slutar de att producera frukter.

 

Chilins styrka mäts med scovillegrader; Scoville heat units (SHU). De starkaste har över 1 miljoner Scoville! Om du smakat på en för stark chili, finns det flera botemedel. Vatten eller öl är inte att rekommendera då Capsaicin, ämnet i chilin som ger upphov till hettan, inte är vattenlösligt. Bättre är att dricka mjölk, äta yoghurt, bröd eller ris, då dessa produkter kan lösa upp eller absorbera Capsaicinet. Kroppen får med tiden en större tolerans för het chili.

 

Det mesta av styrkan sitter i skiljeväggen, placentan, inuti frukten; ju närmare stjälken ju starkare frukt. Fröna är i sig inte starka men de sitter ju på placentan så det påverkar förstås. Det är också stora skillnader mellan de olika sorterna.

Chilin har en kärlutvidgande verkan, varför den används till salvor och liniment  mot muskelvärk.

Capsaicinet i chilin har både botande och förebyggande verkan mot öron- och nässjukdomar.

Chilin sägs öka omsättningen efter måltiden med ca 25 %.

Chilin innehåller mer A-vitamin än någon annan nyttoväxt och mer än dubbelt så mycket C-vitamin som citrusfrukter.

Säger någon att du ska ”dra dit pepparn växer”, så kan du bege dig till staden Cayenne i Franska Guyana!

Redan 1775 beskrevs chilipepparn i de svenska farmakopéerna och Linné upptäckte att malmöborna gjorde ”chilishots” så tidigt som 1750.

Rent Capsaicin är cirka 16 miljoner scovillegrader.

Den hetaste chilifrukten är Carolina Reaper som har uppmätts till  en styrka på 2,2 miljoner scovillegrader.

 

Paprika

0-100                    scovillegrader

Jalapeño

2000-8000           scovillegrader

Cayenne och tabasco

30 000-50 000     scovillegrader

Habanero

100 000-350 000 scovillegrader

Bhut jolokia

1 000 000           scovillegrader

ornamental-peppers-694041__180
imagesF36UW12I
chili-pepper-642391__180

 

Allmänt

 

Chili kan stå ute i solen på balkong och altan när sommaren kommit. Vattnas ofta, täck gärna jorden med gräsklipp eller halm. Chili vill ha mycket sol och är ganska tålig mot kylan på hösten, när den väl har vant sig vid att stå ute. Vid en temperatur under 10 grader slutar de att producera frukter.

 

Chilins styrka mäts med scovillegrader; Scoville heat units (SHU). De starkaste har över 1 miljoner Scoville! Om du smakat på en för stark chili, finns det flera botemedel. Vatten eller öl är inte att rekommendera då Capsaicin, ämnet i chilin som ger upphov till hettan, inte är vattenlösligt. Bättre är att dricka mjölk, äta yoghurt, bröd eller ris, då dessa produkter kan lösa upp eller absorbera Capsaicinet. Kroppen får med tiden en större tolerans för het chili.

 

Det mesta av styrkan sitter i skiljeväggen, placentan, inuti frukten; ju närmare stjälken ju starkare frukt. Fröna är i sig inte starka men de sitter ju på placentan så det påverkar förstås. Det är också stora skillnader mellan de olika sorterna.

Chilin har en kärlutvidgande verkan, varför den används till salvor och liniment  mot muskelvärk.

Capsaicinet i chilin har både botande och förebyggande verkan mot öron- och nässjukdomar.

Chilin sägs öka omsättningen efter måltiden med ca 25 %.

Chilin innehåller mer A-vitamin än någon annan nyttoväxt och mer än dubbelt så mycket C-vitamin som citrusfrukter.

Säger någon att du ska ”dra dit pepparn växer”, så kan du bege dig till staden Cayenne i Franska Guyana!

Redan 1775 beskrevs chilipepparn i de svenska farmakopéerna och Linné upptäckte att malmöborna gjorde ”chilishots” så tidigt som 1750.

Rent Capsaicin är cirka 16 miljoner scovillegrader.

Den hetaste chilifrukten är Carolina Reaper som har uppmätts till  en styrka på 2,2 miljoner scovillegrader.

 

Paprika

0-100                    scovillegrader

Jalapeño

2000-8000           scovillegrader

Cayenne och tabasco

30 000-50 000     scovillegrader

Habanero

100 000-350 000 scovillegrader

Bhut jolokia

1 000 000           scovillegrader

ornamental-peppers-694041__180