Saker att göra i Mars

 

Vårvintern ställer till med problem

Ordet vårvinter säger egentligen allt om hur vädret är i mars. Ömsom vår, ömsom vinter. De flesta växter klarar temperaturväxlingarna bra, och den största faran är faktiskt vårsolen. De dagar solen lyser starkt kan växter som rosor och olika klätterväxter börja sträcka sig mot ljuset. Kommer det då en riktigt kall period kan växterna frysa tillbaka. De flesta klarar av att börja om, men växter som blommar på årsskotten, till exempel hortensia, kan ha fått skador som gör att årets blomning helt uteblir. Genom att skugga växter som står varmt och soligt med till exempel säckväv eller dubbla lager fiberduk förhindras de att börja växa för tidigt och de får mindre skador. 

Njut av vårlökarna

Vintergäck och snödroppar tittar upp samtidigt som snön drar sig tillbaka. Sen är det snart dags för krokus, kungsängsliljor och de allra första tulpanerna. Gå ut och njut av dem ofta, för denna ljuvliga tid är snart förbi! Ta gärna några foton på rabatten som minne när du ska sätta ut nya lökar till hösten. Har du haft fördrivna vårlökar i kruka inomhus kan du gräva ner dem så snart tjälen gått ur jorden.

Vårstäda gräsmattan

När marken torkat upp, och gräsmattan inte längre sviktar på grund av fukt när du går på den är det dags att räfsa bort rester av fjolårslöv, kvistar och annat skräp. Räfsa inte för hårt, då kan du skada gräsmattans rötter. Räfsa även bort eventuellt snömögel. Mossa behandlas bäst med hjälp av medel mot mossa eller så ger man gödsel flera ggr/år. Om gräsmattan har kala fläckar kan du rugga upp jorden och så i nytt gräs när våren kommer på allvar. 

Dags för frösådd

Nu är det äntligen dags att få jord under naglarna! Köp hem fröer till blommor och grönsaker, samt såjord, krukor och gärna ett mindrivhus där du kan förkultivera växterna. Så inte för tidigt, utan följ anvisningar som såtid som finns på fröpåsen. De flesta frön sås ½-1 cm under jord, men vissa frön är ljusgroende och ska då inte täckas alls. Om så är fallet brukar det framgå på fröpåsen. Ta hand om din sådd genom att hålla den lätt fuktig. 

Beskärning äppel- och päronträd

Nu är det dags för den årliga beskärningen av dina äppleträd. Unga träd mår bra av årlig beskärning, medan riktigt gamla träd som mest är till prydnad inte behöver beskäras så hårt. Träden svarar på beskärning genom att växa kraftigare, men det gäller att beskära på rätt sätt så att du inte tar bort fruktsporrarna och missar frukten! Alltför hård beskärning kan också leda till onödigt många vattenskott. Beskärningen syftar till att föryngra trädet för att ge det ny vitalitet och att glesa ut det så att frukten får ljus och sol. Låna eller köp en bok om beskärning om du är osäker. Päronträd beskärs också nu, men mer sparsamt än äppelträd. Kärnfrukter som körsbär, plommon och persika beskärs på sensommaren eller hösten. 

Driv grenar i blom

Att driva fruktträdsgrenar i blom är lätt och ger härlig vårkänsla inomhus. Lättast att lyckas med är körsbär och äpple. Pil, hästkastanj och forsythia brukar också gå bra, och vill du ha en utmaning så prova syren. Ge grenarna ett vasst snitt och ställ dem i en hink med varmt vatten. Duscha dem ofta tills de börjar slå ut. Då ger du dem ett nytt snitt och arrangerar dem i en vas. 

Städa försiktigt

Var inte för snabb med att röja rabatterna på våren. Fjolårsriset skyddar perennerna från såväl kalla nätter som den förrädiska vårsolen. Först när du ser att perennerna verkligen är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Se upp så att du inte skadar knopparna som ligger i jordytan.

Ny kraft till krukväxterna

Börja gödsla dina krukväxter. En halv dos brukar vara lagom i början. Öka efter hand till full dos. Om du ännu inte planterat om krukväxterna är det dags nu.

Vårkrukorna som hälsar välkommen

En kruka vid grinden eller entrén ser trevligt ut och hälsar dig välkommen hem efter jobbet, men är förstås också ett trevligt blickfång för dina gäster. Det finns en lång rad frosttåliga växter som går bra att plantera i den första vårkrukan. Penséer är de mest kända, men komplettera gärna med förgätmigej, tusenskönor samt prydnadsgräs och kryddväxter som timjan och rosmarin. Narcisser är också väldigt vackert att komplettera med.

Föryngringsbeskärning

Både prydnadsbuskar och bärbuskar kan ibland behöva föryngringsbeskäras. Det gäller också en del häckar. Detta görs bäst under vårvintern, i mars-april, innan saven börjat stiga. Många växter mår bra av att glesas ut för att ge kraft och utrymme åt nya skott. Hit hör röd- och svartvinbärbuske, korallkornell, snöbär, schersmin och buskrosor. Vissa växter kan man med fördel ge en total nedskärning med några års mellanrum för att få ny kraft och spänst i växten. Bland de växter som klarar detta finns rosenspirea, ölandstok, berberis, snöbär och vresrosor.

Saker att göra i April

 

Vårsolen är tuff

Så länge det är tjäle i jorden kan växterna inte ta upp något vatten. Alltför stark vårsol kan göra att de sätter igång att växa tidigare än de borde och då riskerar de att torka ihjäl. Skydda växter som står soligt, och vintergröna växter, genom att skugga dem med säckväv eller några lager fiberduk. När jorden är tinad är det viktigt att ta bort täcket igen och vattna, om det är torrt i marken.

 

När jorden reder sig

När jorden torkat upp så mycket att den inte klibbar fast vid spaden när du gräver, säger man att den reder sig. Då är det dags att börja förbereda kökslandet för sommarsäsongen. Förbättra jorden med till exempel säckar med kogödsel och hönsgödsel, eller välbrunnen hästgödsel om du har tillgång till det. Är jorden kompakt kan du även tillföra kompost och barkmull för att ge den en bättre struktur. Blanda den befintliga jorden med jordförbättring och gödning och avsluta med att kratta ytan så att den blir jämn och fin.

 

Första sådden ute

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, plasternacka, rädisa och ärter. Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel. Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.

 

Bra start för värmeälskare

Värmeälskande grönsaker behöver en bra start. Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.

Förodling

Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse. Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra. Tänk på att använda rena krukor och en bra såjord. Ett minidrivhus underlättar dina sådder. Och glöm inte namnskyltar!

Rabarbergodis

Den första rabarbern är mjällast och godast. Ännu lite mjällare blir den om den får växa mörkt. Det kan du enkelt fixa själv genom att sätta en mörk hink upp och ner över plantan när du ser de första knopparna i jordytan. Lägg en sten ovanpå så att hinken inte blåser omkull och titta till plantan varje vecka. Efter den första delikata skörden låter du rabarbern växa i det fria igen.

 

Snigelkampen är i full gång

Ge inte upp kampen mot sniglarna – och tro inte att vintern tagit ihjäl dem allihop. Nej, börja istället bekämpa dem som överlevt tidigt på säsongen så minskar skadorna drastiskt senare i sommar. Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong, så genom att bekämpa dem tidigt besparar du dig själv massor av arbete. Enklast lägger du ut Snigelmedel i form av små pellets på ställen där sniglarna brukar hålla till. De äter av medlet, känner sig mätta, drar sig undan och dör. De snigelmedel som säljs i Sverige skadar varken miljön eller andra djur än snäckor och sniglar.

Latmasken rensar nu

Du som inte gillar att ha trädgården full med ogräs och avskyr att tillbringa semestern på knä i landet ska börja rensa nu! Ju tidigare du får bukt med ogräset, desto mindre blir det att göra sen. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig raskt. Fleråriga ogräs som maskrosor, tistlar och kirskål måste grävas upp med rötterna för att de ska försvinna. Använd ett maskrosjärn eller en spade så att du får med hela roten, ända ner på djupet.

 

När perennerna vaknar

Kan du tydligt se det gröna på perennerna, de fleråriga växterna, titta upp ur jorden, ja då är det dags att börja ”städa” i rabatten. Klipp ner fjolårsriset, men var noga med att inte skada de nya knopparna. Riset kan du lägga i komposten, gärna finklippt så bryts det ner snabbare. Efteråt kan du toppa rabatten med välförmultnad kompost som stått över vintern, eller med 3-4 cm perennjord eller barkmull för att öka mullhalten i jorden. Mylla ner försiktigt i det översta jordlagret med en kratta.

 

Dahliorna kan plockas fram nu

Ta fram dina dahliaknölar och plantera dem i krukor så kommer de i blom extra tidigt under sommaren. Krukorna kan med fördel placeras i uterummet eller på annan ljus och frostfri plats. Om du låter dem ligga kvar på sin svala och mörka plats för vinterförvaring ännu en tid så duscha dem med lite vatten, så att de inte torkar ut för hårt.

 

Egen färskpotatis

Vill du ha egen potatis till midsommar är det nu du ska köpa sättpotatis! Varför inte prova lite olika sorter och upptäcka smakskillnaderna på vår mest odlade knöl?! Lägg sättorna till förgroning på en ljus plats med 5-15 grader varmt.

 

Stora städdagen

Tvättade du alla redskap och krukor innan du satte undan dem i höstas? Om inte, så är det dags att göra det nu, innan säsongen sätter igång på allvar. Smutsiga krukor och redskap kan föra med sig olika växtsjukdomar till de nya plantorna, så det kan löna sig att ta en städdag i redskapsboden! Passa på att se över gräsklipparen och lämna den till service vid behov.

 

Vårens första krukor

Du glömmer väl inte vårblommorna i utomhuskrukorna? Även om vintern inte släppt greppet helt går det att fylla urnor, korgar och krukor med frosttåliga växter såsom penséer, tusenskönor, förgätmigej och olika lökväxter till exempel kungsängsliljor, påsk- och pingstliljor. Det blir ett härligt och välkomnande blickfång vid grinden eller ytterdörren.

Saker att göra i Mars

Vårvintern ställer till med problem

Ordet vårvinter säger egentligen allt om hur vädret är i mars. Ömsom vår, ömsom vinter. De flesta växter klarar temperaturväxlingarna bra, och den största faran är faktiskt vårsolen. De dagar solen lyser starkt kan växter som rosor och olika klätterväxter börja sträcka sig mot ljuset. Kommer det då en riktigt kall period kan växterna frysa tillbaka. De flesta klarar av att börja om, men växter som blommar på årsskotten, till exempel hortensia, kan ha fått skador som gör att årets blomning helt uteblir. Genom att skugga växter som står varmt och soligt med till exempel säckväv eller dubbla lager fiberduk förhindras de att börja växa för tidigt och de får mindre skador. 

Njut av vårlökarna

Vintergäck och snödroppar tittar upp samtidigt som snön drar sig tillbaka. Sen är det snart dags för krokus, kungsängsliljor och de allra första tulpanerna. Gå ut och njut av dem ofta, för denna ljuvliga tid är snart förbi! Ta gärna några foton på rabatten som minne när du ska sätta ut nya lökar till hösten. Har du haft fördrivna vårlökar i kruka inomhus kan du gräva ner dem så snart tjälen gått ur jorden.

Vårstäda gräsmattan

När marken torkat upp, och gräsmattan inte längre sviktar på grund av fukt när du går på den är det dags att räfsa bort rester av fjolårslöv, kvistar och annat skräp. Räfsa inte för hårt, då kan du skada gräsmattans rötter. Räfsa även bort eventuellt snömögel. Mossa behandlas bäst med hjälp av medel mot mossa eller så ger man gödsel flera ggr/år. Om gräsmattan har kala fläckar kan du rugga upp jorden och så i nytt gräs när våren kommer på allvar. 

Dags för frösådd

Nu är det äntligen dags att få jord under naglarna! Köp hem fröer till blommor och grönsaker, samt såjord, krukor och gärna ett mindrivhus där du kan förkultivera växterna. Så inte för tidigt, utan följ anvisningar som såtid som finns på fröpåsen. De flesta frön sås ½-1 cm under jord, men vissa frön är ljusgroende och ska då inte täckas alls. Om så är fallet brukar det framgå på fröpåsen. Ta hand om din sådd genom att hålla den lätt fuktig. 

Beskärning äppel- och päronträd

Nu är det dags för den årliga beskärningen av dina äppleträd. Unga träd mår bra av årlig beskärning, medan riktigt gamla träd som mest är till prydnad inte behöver beskäras så hårt. Träden svarar på beskärning genom att växa kraftigare, men det gäller att beskära på rätt sätt så att du inte tar bort fruktsporrarna och missar frukten! Alltför hård beskärning kan också leda till onödigt många vattenskott. Beskärningen syftar till att föryngra trädet för att ge det ny vitalitet och att glesa ut det så att frukten får ljus och sol. Låna eller köp en bok om beskärning om du är osäker. Päronträd beskärs också nu, men mer sparsamt än äppelträd. Kärnfrukter som körsbär, plommon och persika beskärs på sensommaren eller hösten. 

Driv grenar i blom

Att driva fruktträdsgrenar i blom är lätt och ger härlig vårkänsla inomhus. Lättast att lyckas med är körsbär och äpple. Pil, hästkastanj och forsythia brukar också gå bra, och vill du ha en utmaning så prova syren. Ge grenarna ett vasst snitt och ställ dem i en hink med varmt vatten. Duscha dem ofta tills de börjar slå ut. Då ger du dem ett nytt snitt och arrangerar dem i en vas. 

Städa försiktigt

Var inte för snabb med att röja rabatterna på våren. Fjolårsriset skyddar perennerna från såväl kalla nätter som den förrädiska vårsolen. Först när du ser att perennerna verkligen är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Se upp så att du inte skadar knopparna som ligger i jordytan.

Ny kraft till krukväxterna

Börja gödsla dina krukväxter. En halv dos brukar vara lagom i början. Öka efter hand till full dos. Om du ännu inte planterat om krukväxterna är det dags nu.

Vårkrukorna som hälsar välkommen

En kruka vid grinden eller entrén ser trevligt ut och hälsar dig välkommen hem efter jobbet, men är förstås också ett trevligt blickfång för dina gäster. Det finns en lång rad frosttåliga växter som går bra att plantera i den första vårkrukan. Penséer är de mest kända, men komplettera gärna med förgätmigej, tusenskönor samt prydnadsgräs och kryddväxter som timjan och rosmarin. Narcisser är också väldigt vackert att komplettera med.

Föryngringsbeskärning

Både prydnadsbuskar och bärbuskar kan ibland behöva föryngringsbeskäras. Det gäller också en del häckar. Detta görs bäst under vårvintern, i mars-april, innan saven börjat stiga. Många växter mår bra av att glesas ut för att ge kraft och utrymme åt nya skott. Hit hör röd- och svartvinbärbuske, korallkornell, snöbär, schersmin och buskrosor. Vissa växter kan man med fördel ge en total nedskärning med några års mellanrum för att få ny kraft och spänst i växten. Bland de växter som klarar detta finns rosenspirea, ölandstok, berberis, snöbär och vresrosor.

Saker att göra i April

Vårsolen är tuff

Så länge det är tjäle i jorden kan växterna inte ta upp något vatten. Alltför stark vårsol kan göra att de sätter igång att växa tidigare än de borde och då riskerar de att torka ihjäl. Skydda växter som står soligt, och vintergröna växter, genom att skugga dem med säckväv eller några lager fiberduk. När jorden är tinad är det viktigt att ta bort täcket igen och vattna, om det är torrt i marken.

 

När jorden reder sig

När jorden torkat upp så mycket att den inte klibbar fast vid spaden när du gräver, säger man att den reder sig. Då är det dags att börja förbereda kökslandet för sommarsäsongen. Förbättra jorden med till exempel säckar med kogödsel och hönsgödsel, eller välbrunnen hästgödsel om du har tillgång till det. Är jorden kompakt kan du även tillföra kompost och barkmull för att ge den en bättre struktur. Blanda den befintliga jorden med jordförbättring och gödning och avsluta med att kratta ytan så att den blir jämn och fin.

 

Första sådden ute

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, plasternacka, rädisa och ärter. Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel. Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.

 

Bra start för värmeälskare

Värmeälskande grönsaker behöver en bra start. Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.

Förodling

Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse. Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra. Tänk på att använda rena krukor och en bra såjord. Ett minidrivhus underlättar dina sådder. Och glöm inte namnskyltar!

Rabarbergodis

Den första rabarbern är mjällast och godast. Ännu lite mjällare blir den om den får växa mörkt. Det kan du enkelt fixa själv genom att sätta en mörk hink upp och ner över plantan när du ser de första knopparna i jordytan. Lägg en sten ovanpå så att hinken inte blåser omkull och titta till plantan varje vecka. Efter den första delikata skörden låter du rabarbern växa i det fria igen.

 

Snigelkampen är i full gång

Ge inte upp kampen mot sniglarna – och tro inte att vintern tagit ihjäl dem allihop. Nej, börja istället bekämpa dem som överlevt tidigt på säsongen så minskar skadorna drastiskt senare i sommar. Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong, så genom att bekämpa dem tidigt besparar du dig själv massor av arbete. Enklast lägger du ut Snigelmedel i form av små pellets på ställen där sniglarna brukar hålla till. De äter av medlet, känner sig mätta, drar sig undan och dör. De snigelmedel som säljs i Sverige skadar varken miljön eller andra djur än snäckor och sniglar.

Latmasken rensar nu

Du som inte gillar att ha trädgården full med ogräs och avskyr att tillbringa semestern på knä i landet ska börja rensa nu! Ju tidigare du får bukt med ogräset, desto mindre blir det att göra sen. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig raskt. Fleråriga ogräs som maskrosor, tistlar och kirskål måste grävas upp med rötterna för att de ska försvinna. Använd ett maskrosjärn eller en spade så att du får med hela roten, ända ner på djupet.

 

När perennerna vaknar

Kan du tydligt se det gröna på perennerna, de fleråriga växterna, titta upp ur jorden, ja då är det dags att börja ”städa” i rabatten. Klipp ner fjolårsriset, men var noga med att inte skada de nya knopparna. Riset kan du lägga i komposten, gärna finklippt så bryts det ner snabbare. Efteråt kan du toppa rabatten med välförmultnad kompost som stått över vintern, eller med 3-4 cm perennjord eller barkmull för att öka mullhalten i jorden. Mylla ner försiktigt i det översta jordlagret med en kratta.

 

Dahliorna kan plockas fram nu

Ta fram dina dahliaknölar och plantera dem i krukor så kommer de i blom extra tidigt under sommaren. Krukorna kan med fördel placeras i uterummet eller på annan ljus och frostfri plats. Om du låter dem ligga kvar på sin svala och mörka plats för vinterförvaring ännu en tid så duscha dem med lite vatten, så att de inte torkar ut för hårt.

 

Egen färskpotatis

Vill du ha egen potatis till midsommar är det nu du ska köpa sättpotatis! Varför inte prova lite olika sorter och upptäcka smakskillnaderna på vår mest odlade knöl?! Lägg sättorna till förgroning på en ljus plats med 5-15 grader varmt.

 

Stora städdagen

Tvättade du alla redskap och krukor innan du satte undan dem i höstas? Om inte, så är det dags att göra det nu, innan säsongen sätter igång på allvar. Smutsiga krukor och redskap kan föra med sig olika växtsjukdomar till de nya plantorna, så det kan löna sig att ta en städdag i redskapsboden! Passa på att se över gräsklipparen och lämna den till service vid behov.

 

Vårens första krukor

Du glömmer väl inte vårblommorna i utomhuskrukorna? Även om vintern inte släppt greppet helt går det att fylla urnor, korgar och krukor med frosttåliga växter såsom penséer, tusenskönor, förgätmigej och olika lökväxter till exempel kungsängsliljor, påsk- och pingstliljor. Det blir ett härligt och välkomnande blickfång vid grinden eller ytterdörren.