Anisop - EKO

Anisisopen har fått sitt namn av att bladen doftar anis. De rödlila blommorna är rika på nektar och drar till sig bin.

Både blommor och blad används. Strö blommorna över sallader och desserter eller lägg dem i en dressing. Bladen ska skördas före blomningen, använd i sallad, till te eller i sommarens fruktbål. De är också lämpliga i rätter med äpplen, kyckling eller fläsk.

Citronmeliss - EKO

Citronmeliss är även kallad Bisuga eller Hjärtansfröjd och är känd för att motverka sömnproblem. Bladen kan användas färska, frysta eller torkade. Citronmeliss passar till t.ex. kött, fågel, fisk, såser, sallader och omeletter.

Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd. Man får ut mycket av smaken genom att dricka te på citronmeliss.

Citronverbena - EKO

Hela citronverbenans planta, såväl blad som grenar, smakar och doftar starkt av citron på ett sätt som inga andra växter gör, förutom citronen själv.

Hackade blad smaksätter allt som lyfts av citronsmak såsom fisk och fågel, marinader, dressingar, marmelad, gelé, puddingar och drycker exempelvis bordsvattnet. Torra blad kan användas i morotskaka och te.

Curryplanta - EKO

Används främst inom parfymindustrin och för tillverkning av eteriska oljor. Det är en underbar liten härligt currydoftande planta att ha i örtagården. Använd bladen i rätter med curry. Till växtsättet påminner den om rosmarin men plantan är grå och avger en intensiv doft av curry. Blommorna är vackert små, gula och oansenliga.

Dill - EKO

Aromatisk, mild men karaktärsfull smak med lätt beska. Stjälkar har kraftigare smak än blad och frön har kraftigast smak. Dill är en unik och användbar krydda.

En oumbärlig krydda vid gravning av lax, i gravlaxsås, i sötsur dillsås, till kokta kräftor och kräftströmming, samt till nyskördad, kokt primörpotatis lagom till midsommar. Dillkvistar och frön kan användas som snapskrydda. Dill bör inte sköljas. Dillkvistar tappar snabbt smaken vid uppvärmning och bör därför tillsättas sent vid tillagning.

Dragon – Fransk - EKO

Plocka blad efter behov under hela växtsäsongen. Fransk dragon får kraftigare smak som torkad än som färsk. Den måste torkas snabbt för att få ett bra resultat. Djupfrysning fungerar också bra.

Fransk dragon är ingrediens i tartar-, hollandaise-, och bearnaisesås. Passar också till ägg- och fiskrätter, kyckling, tomatsallad, soppa m.m.

Dragon – Mexikansk - EKO

Kärt barn har många namn. Den kallas också Sweet Mace, Glans Tagetes eller Mexican Mint Marigold. Bladen är blankt mörkgröna, något bredare än dragon och med en mycket tydlig smak och doft av fransk dragon, men med en liten nätt arom av lakrits.

Passar både i sallader och i matlagningen, främst i fisk- och potatisrätter. Till té används både blad och blommor, färska eller torkade. Gott även till ugnsbakad potatis, kötträtter, såser, smör och kött.

Fänkålsdill - EKO

Fänkålens långa dilliknande blad kallas Fänkålsdill. Har en mild smak av fänkål och lakrits.

De skördas färska och kan inte torkas. Används som dekoration eller till sallader, kokta grönsaker, fisk och soppa.

Gräslök - EKO

Gräslök går att klippa ner flera gånger under året och går bra att frysa eller att torka. Smaken är mild, men har mycket karaktär av lök. Blommande blad blir kärvare i smaken.

Användningsområdena är många, men kanske gör den sig bäst som färsk till stekt fisk, kalla såser, till Matjessillen, sallader och kött eller i en blandning av vattenmelon och fetaost.

Gräslök – Kinesisk - EKO

Den kinesiska gräslöken har späda långsmala blad som inte är ihåliga. Bladen växer glesare än den vanliga gräslökens blad. Höjd ca 25 cm.

Den klarar sig bra i kruka inomhus, men växer med smala glesa strån. Klipper man av några strån kommer det snart nya.

Den har en mild vitlökssmak och används som vanlig gräslök.

Koriander - EKO

Den används ungefär som vår persilja. Av koriander används både blad, rot och frö, dock inte samtidigt.

Koriander används till fisk, kött, färs, grönsaker, soppor och risrätter. Utmärkt i wok och grytor med kött. Koriander är huvudingrediens i curry.

Kyndel - Sommarkyndel - EKO

Sommarkyndeln är en ettårig växt med små långsmala blad och lila/vita blommor.

Används som krydda till bland annat korv, viltfågel, grönsaker och sallad. Även till sallad och osträtter. Smaken påminner både om timjan och mynta. Färska blad lär lindra mot getingstick.

Körvel - EKO

Körvel kallas i folkmun för ”soppgrönt”. Dess blad är ormbunksliknande och känns igen på sin lätt lakritsaktiga doft och smak som påminner om fänkål och anis. Smakar även sött och ersätter en del av socker om den kokas med sura bär.

Körvel passar som dekoration eller i sallader, till grillad fisk, i såser och soppor och i rätter med potatis och svamp. Kan även användas som brännvinskrydda.

Libbsticka - EKO

Även kallad Selleriört eller Kärleksört och användes förr som läkeväxt. Späda färska, frysta eller torkade blad och frön kan användas. Smaken bevaras under kokning men är mycket kraftig och skall därför användas sparsamt.

Färska hackade blad passar i sallader och grönsaksrätter. Det är gott att blanda hackad dill och gräslök med hackad libbsticka och använda som pynt på soppor, smörgåsar, sill o.d.

Malört – ”Traditionell” - EKO

Namnet "malört" syftar på örtens påstådda men tvivelaktiga förmåga att skydda kläder mot mal.

Växten är en vanlig brännvinskrydda, och används som färsk eller torkad i bl.a. Bäsk och Fernet. Den används också som krydda i vissa viner, såsom V. Som torkad utgör den också en av ingredienserna vid tillverkning av absint. Det har länge hävdats att substansen Tujon, som återfinns i malört, gjorde denna dryck särskilt farlig att inmundiga. Det är idag är ett omstritt faktum.

Mejram - EKO

Mejram "bergets prydnad" har ovala mörkgröna till gråaktiga blad, vilka används som krydda. Örten härstammar från Nordafrika och Mellanöstern och är släkt med Oregano.

Den kan användas färsk eller torkad, som krydda till bl.a. kött, korv, lever, i grönsaksgrytor och soppor (karaktäristisk i ärtsoppa) och är oumbärlig till pizza. Även vanlig ihop med olja och vinäger. Mejram är lätta att torka och behåller smaken väl.

 

 

 

Mynta – Grönmynta - EKO

Grönmynta passar bra i många efterrätter – till sommarens jordgubbar, hallon och andra bär, till glass, fruktsallad och som dekoration på bakverk.

Bladens söta smak gör sig också fint i te, såser, sallader, dressingar, gelé och grönsaksrätter.

Mynta – Marockansk - EKO

Vanligaste myntan i drycker, t ex té eller Kubas nationaldrink Mojito.

Blanda hela färska blad i salladen för karaktär och fräschör eller finhackad på desserten.

Oregano - EKO

Oregano är kryddan framför alla andra i all italiensk och grekisk matlagning. Oregano är en gammal kulturväxt som har använts inom medicin, likör och kosmetikaindustrin.

Färsk Oregano tillsätts på slutet när anrättningen är klar. Den torkade varianten är tåligare att använda i uppvärmd matlagning.

Oregano är gott till grillat kött, soppor, sallader, tomaträtter eller som brödkrydda, men den går också utmärkt att använda i vinäger och oljor som smaksättare. Vad vore Pizzan eller köttfärssåsen utan torkad oregano?

Oxalis - EKO

Oxalis (även kallad Lyckoklöver) tillhör familjen harsyreväxter. Oxalis, liksom Rabarber, innehåller oxalsyra som påverkar njurarna och kan ge ”magont” om man äter för mycket. Oxalis växer vilt i stora delar av Sverige. Bladen påminner om klöver och smakar syrligt och gott.

God som smaksättare till fisk, räkor och Pilgrimsmusslor. Oxalis är en vacker krydda och passar därför utmärkt som dekoration vid festliga måltider, men även trevlig på en grillad köttbit. Den tål inte uppvärmning.

Persilja – krusbladig - EKO

Persiljan är en kulturväxt som odlats i långliga tider. Skörda kvistar och stjälkar allt efter behov.

Undvik att koka de färska bladen då delar av den goda smaken försvinner. Tillsätt dem sist eller alldeles före servering för att få bästa resultat och smakupplevelse. Persiljan är god i det klassiska vitlökssmöret och en vällagad måltid garnerad med en persiljekvist, är svår att motstå. Persilja passar bra ihop med bland annat: Citron, Lime, Vitlök, Salvia, Gräslök och Dill

Persilja – slätbladig - EKO

Slätbladig persilja är en variant på persilja som mest skiljer sig i bladens utseende.

Men det finns skillnader; Den slätbladiga anses allmänt ha en rikare arom och den är kanske något dekorativare som garnering eller godare som färsk krydda i salladen.

Rosmarin

Rosmarin är både kryddväxt och medicinalväxt. Rosmarin har använts under lång tid tillbaka i historien. Det påstås att rosmarin förbättrar minnet. Rosmarin är rik på järn, kalium och C vitamin och innehåller rikligt med eteriska oljor. Den är utmärkt till olika grillade rätter som kött, fisk och fågel.

Rosmarin är mycket användbar i olika bröd och pizzor. Tack vare sina eteriska oljor så är den utmärkt att ha i vinäger eller olivolja. Potatis och rosmarin i ugn är en säker favorit och surdegsbröd med grovsalt och rosmarin är en riktig höjdare. Dessutom, vad vore lammsteken utan rosmarin?

Salvia - EKO

Kryddsalvia är en perenn som är mycket tålig även i kalla områden. Salvia sägs ge ett långt liv. Salvia har en dominerande smak och bör användas med försiktighet för att inte ta överhand. Salvia används med fördel till anka, gås, olika kötträtter, kyckling och fet fisk. Salvia används på många sätt blad annat. Går bra att frysa för att ta fram under det mörka halvåret. Salvia används som färsk, torkad och som eteriska oljor till vår matlagning men även i kosmetika, läkemedel och örtte.

Salvia - Ananas - EKO

Ananassalvian växer naturligt i Syd- och Latinamerika. Avlånga, grönröda spetsiga blad och röda blommor. Bladen doftar ananas när man tar på dom. Färska blad används i sallader, soppor, pastarätter, desserter och drinkar. OBS: Tillagas ej då den tappar sin spänst och smak.

Selleri - Blad - EKO

Med "selleri" avses vanligtvis blekselleri, även kallad bladselleri eller stjälkselleri. Bladsellerin innehåller mer än 90 % vatten och är en av våra mest kallorisnåla grönsaker, full med mineraler, vitaminer och kostfiber.

Bladen används som dekoration eller som krydda till kött- och fiskrätter, i sallader, grytor eller pajer.

Senapskål - EKO

Perenn men vanligen odlad som ettårig. Blir upp till 1 m.

De unga bladen används i sallader. Äldre blad och stjälkar kan ätas färska, konserverade eller frysta. Tillagas med skinka eller salt fläsk, och kan användas i soppor och grytor.

Stevia - EKO

Kallas även Sötflockel, Sockerplanta eller Honungsplanta. Stevia är en perenn som odlas traditionellt i Sydamerika men är inte vinterhärdig i Sverige. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än socker. Används som alternativ till socker i t.ex. té eller varför inte strö över filmjölken på morgonen.

Sägs ha en hjälpande effekt vid influensa och förkylningar. Den orsakar inte karies, utan är snarare bakteriehämmande i höga doser. Stevia minskar bildningen av plack och kan därför motverka hål i tänderna.

Syrisk Oregano/Mejram - EKO

Syrisk Oregano/Mejram (Majorana hortensis) är en sötare och mildare kusin till Oreganon (vild mejram), med små, sammetslena, grågröna och rundade blad. Den smakar och doftar som en kombination av timjan, mejram och oregano.

Används till fågelrätter (ofta tillsammans med Salvia), i korv, till kanin, mörkt eller rött kött, grillat lamm, på bröd, i soppor eller stekt potatis.

Tatsoi - röd - EKO

Tatsoi (även kallad Tatsoikål) har vackert mörkröda glänsande, skedformade blad. Tatsoi är en god och vitaminrik skönhet med spröda blad och stjälk. Bladen skördas efterhand.

Tatsoi kan användas rå i sallader eller tillagas i t.ex. wookrätter.

Timjan - EKO

Timjan är en av våra mest använda örtkryddor och är flerårig och blir c:a 30 cm hög. Blommorna är lila. Bladen är små, ovala och spetsiga. På äldre plantor kan stjälkarna vara något vedartade.

Bladen kan användas färska, men för vinterns behov kan de både torkas och djupfrysas. Bladen från timjan kan användas färska, torkas eller djupfrysas. Det är en flitigt använd krydda i allehanda rätter av kyckling, korv, fisk, kött, soppor, såser, i potatisrätter, som te samt i rätter med ost.

Timjan – citron - EKO

Citrontimjan är en ca 2,5 dm hög halvbuske med små äggrunda blad i grönt och gult. Blommorna är ljuslila i toppställd blomställning. Den doftar härligt av citron.

Växten används på samma sätt som ”vanlig” Timjan, men lämpar sig extra väl till ägg- och fiskrätter, där citronsmaken kommer till sin rätt.

Vattenkrasse - EKO

Är den odlade formen av Källfräne. En perenn som länge varit omtyckt för sina upplivande krafter. Delikat krasse, rik på A-, C- och D-vitamin.

Vattenkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, men är mildare än vanlig kryddkrasse. God till grillat kött och i blandad sallad. Både stjälkarna och de gröna små bladen äts som sallad, i soppor och kalla såser, samt som pålägg på smörgåsen.

Basilika

Basilika är en ettårig, värmeälskande och ljuskrävande ört. Jorden bör hållas lätt fuktig men inte blöt. Man måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller riktigt bra. Basilikan är känslig för kyla, inte under 12 grader.

Skörda uppifrån, toppskott och blad, men spara något blad på varje stjälk så att örten kan växa vidare.

Basilikan är bäst som färsk krydda och den passar speciellt bra till rätter som innehåller tomat och vitlök. Basilikan är känd som huvudingrediens i pesto men några färska blad på pizzan eller på frukostmackan är en smakupplevelse.

 

Basilika – Blue Spice, ”Lavendel” – EKO

En extra fin basilika med vackert violetta blommor och mörkt purpurfärgade stjälkar. Intensivt kryddig smak och en uppfriskande ljuvlig doft av Ananas, man anar även en lätt vaniljsmak.

Använd i t.ex. fruktsallader eller varför inte tillsammans med vaniljglass.

Basilika – Citron – EKO

En frisk och behaglig citrondoft och en spännande smakkombination av Basilika och citron utan att vara syrlig. Om du toppar den så får den ett tätare bladverk.

Lämplig till en vinäger, i salladen och till olika fisk- och skaldjursrätter. Varför inte toppa en Citronfromage med några blad av Citronbasilikan.

Basilika – Genovese – Storbladig - EKO

Den ”vanliga” Basilikan Genovese är förmodligen en av de mest populära kryddorna bland hemmaodlare. Basilika är en värmekrävande växt som blir ca 35 cm hög.

Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Egentligen är basilika flerårig, men odlas hos oss som ettårig.

Basilika – Grekisk - EKO

Perfekt basilika att odla i stor kruka på balkongen eller terrassen. Rätt skött bildar den en snygg boll med doftande blad.

Smaken är ljuvlig, för att inte tala om doften. Grekisk basilika är lite mildare i smaken och är perfekt att ha i sallader men även till pesto.

Basilika – ”Helig” – EKO

Helig Basilika, även kallad Tulsi, är vanlig i det Thailändska köket och en av de heligaste och mest omtalade örterna i indisk kultur. Hinduerna anser att det bor tre olika gudar i plantan. Påstås skydda mot åldrande och rynkor.

Har en angenäm doft och kraftig, lätt söt smak med en lätt anstrykning av lakrits. Används i wokad thaimat, till kyckling, fläsk- eller nötkött.

Basilika – Kanel – EKO

Spännande basilika, ursprungligen från Mexiko, med kryddigt och kaneldoftande bladverk.

Bladen och blommorna används till te, kryddblandningar, desserter och gryträtter.

Basilika – Lakrits - EKO

Snarlik den ”vanliga” Basilikan Genovese men med en tydlig doft och smak av Lakrits/Anis.

Bladen är stora, nästan blanka och kupade.

Basilika – Lime - EKO

Speciell sort med gröna småblad. Distinkt limearom. Gourmetkrydda för fiskrätter, marinader.

Dess friska, lite syrliga limesmak passar utmärkt till bland annat örtte, fisk, marinader, kyckling och i soppor.

Basilika – Röd - EKO

Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, mörkt röda blad. Den här röda varianten passar likt den gröna till de flesta kött och pastarätter.

Passar även bra i såser och till allt som har med tomat att göra. Dess röda blad används även som dekoration.

Basilika – Thai - EKO

Örten har små blad, lila stam och doft och smak av lakrits och med en nyans av mynta i smaken. Den "luktar asiatiskt".

Thaibasilika används som smaksättning i thailändska och vietnamesiska rätter. Passar utmärkt till stekta kötträtter och ger en asiatisk touch till sallader.

Basilika – Turkisk - EKO

Pluto är en dvärgbasilika som ger kraftigt förgrenade plantor med små, mörkgröna blad. Bladen har en bra basilika arom och en fin basilika smak.

Passar speciellt bra till rätter som innehåller tomat och vitlök.

Basilika – Vanilj - EKO

Utsökt dessertbasilika med kryddig doft av vanilj. Limegrönt bladverk och ljust purpurfärgade blomspiror.

Lämplig till desserter eller i en god salladsdressing.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anisop - EKO

Anisisopen har fått sitt namn av att bladen doftar anis. De rödlila blommorna är rika på nektar och drar till sig bin.

Både blommor och blad används. Strö blommorna över sallader och desserter eller lägg dem i en dressing. Bladen ska skördas före blomningen, använd i sallad, till te eller i sommarens fruktbål. De är också lämpliga i rätter med äpplen, kyckling eller fläsk.

Citronmeliss - EKO

Citronmeliss är även kallad Bisuga eller Hjärtansfröjd och är känd för att motverka sömnproblem. Bladen kan användas färska, frysta eller torkade. Citronmeliss passar till t.ex. kött, fågel, fisk, såser, sallader och omeletter.

Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd. Man får ut mycket av smaken genom att dricka te på citronmeliss.

Citronverbena - EKO

Hela citronverbenans planta, såväl blad som grenar, smakar och doftar starkt av citron på ett sätt som inga andra växter gör, förutom citronen själv.

Hackade blad smaksätter allt som lyfts av citronsmak såsom fisk och fågel, marinader, dressingar, marmelad, gelé, puddingar och drycker exempelvis bordsvattnet. Torra blad kan användas i morotskaka och te.

Curryplanta - EKO

Används främst inom parfymindustrin och för tillverkning av eteriska oljor. Det är en underbar liten härligt currydoftande planta att ha i örtagården. Använd bladen i rätter med curry. Till växtsättet påminner den om rosmarin men plantan är grå och avger en intensiv doft av curry. Blommorna är vackert små, gula och oansenliga.

Dill - EKO

Aromatisk, mild men karaktärsfull smak med lätt beska. Stjälkar har kraftigare smak än blad och frön har kraftigast smak. Dill är en unik och användbar krydda.

En oumbärlig krydda vid gravning av lax, i gravlaxsås, i sötsur dillsås, till kokta kräftor och kräftströmming, samt till nyskördad, kokt primörpotatis lagom till midsommar. Dillkvistar och frön kan användas som snapskrydda. Dill bör inte sköljas. Dillkvistar tappar snabbt smaken vid uppvärmning och bör därför tillsättas sent vid tillagning.

Dragon – Fransk - EKO

Plocka blad efter behov under hela växtsäsongen. Fransk dragon får kraftigare smak som torkad än som färsk. Den måste torkas snabbt för att få ett bra resultat. Djupfrysning fungerar också bra.

Fransk dragon är ingrediens i tartar-, hollandaise-, och bearnaisesås. Passar också till ägg- och fiskrätter, kyckling, tomatsallad, soppa m.m.

Dragon – Mexikansk - EKO

Kärt barn har många namn. Den kallas också Sweet Mace, Glans Tagetes eller Mexican Mint Marigold. Bladen är blankt mörkgröna, något bredare än dragon och med en mycket tydlig smak och doft av fransk dragon, men med en liten nätt arom av lakrits.

Passar både i sallader och i matlagningen, främst i fisk- och potatisrätter. Till té används både blad och blommor, färska eller torkade. Gott även till ugnsbakad potatis, kötträtter, såser, smör och kött.

Fänkålsdill - EKO

Fänkålens långa dilliknande blad kallas Fänkålsdill. Har en mild smak av fänkål och lakrits.

De skördas färska och kan inte torkas. Används som dekoration eller till sallader, kokta grönsaker, fisk och soppa.

Gräslök - EKO

Gräslök går att klippa ner flera gånger under året och går bra att frysa eller att torka. Smaken är mild, men har mycket karaktär av lök. Blommande blad blir kärvare i smaken.

Användningsområdena är många, men kanske gör den sig bäst som färsk till stekt fisk, kalla såser, till Matjessillen, sallader och kött eller i en blandning av vattenmelon och fetaost.

Gräslök – Kinesisk - EKO

Den kinesiska gräslöken har späda långsmala blad som inte är ihåliga. Bladen växer glesare än den vanliga gräslökens blad. Höjd ca 25 cm.

Den klarar sig bra i kruka inomhus, men växer med smala glesa strån. Klipper man av några strån kommer det snart nya.

Den har en mild vitlökssmak och används som vanlig gräslök.

Koriander - EKO

Den används ungefär som vår persilja. Av koriander används både blad, rot och frö, dock inte samtidigt.

Koriander används till fisk, kött, färs, grönsaker, soppor och risrätter. Utmärkt i wok och grytor med kött. Koriander är huvudingrediens i curry.

Kyndel - Sommarkyndel - EKO

Sommarkyndeln är en ettårig växt med små långsmala blad och lila/vita blommor.

Används som krydda till bland annat korv, viltfågel, grönsaker och sallad. Även till sallad och osträtter. Smaken påminner både om timjan och mynta. Färska blad lär lindra mot getingstick.

Körvel - EKO

Körvel kallas i folkmun för ”soppgrönt”. Dess blad är ormbunksliknande och känns igen på sin lätt lakritsaktiga doft och smak som påminner om fänkål och anis. Smakar även sött och ersätter en del av socker om den kokas med sura bär.

Körvel passar som dekoration eller i sallader, till grillad fisk, i såser och soppor och i rätter med potatis och svamp. Kan även användas som brännvinskrydda.

Libbsticka - EKO

Även kallad Selleriört eller Kärleksört och användes förr som läkeväxt. Späda färska, frysta eller torkade blad och frön kan användas. Smaken bevaras under kokning men är mycket kraftig och skall därför användas sparsamt.

Färska hackade blad passar i sallader och grönsaksrätter. Det är gott att blanda hackad dill och gräslök med hackad libbsticka och använda som pynt på soppor, smörgåsar, sill o.d.

Malört – ”Traditionell” - EKO

Namnet "malört" syftar på örtens påstådda men tvivelaktiga förmåga att skydda kläder mot mal.

Växten är en vanlig brännvinskrydda, och används som färsk eller torkad i bl.a. Bäsk och Fernet. Den används också som krydda i vissa viner, såsom V. Som torkad utgör den också en av ingredienserna vid tillverkning av absint. Det har länge hävdats att substansen Tujon, som återfinns i malört, gjorde denna dryck särskilt farlig att inmundiga. Det är idag är ett omstritt faktum.

Mejram - EKO

Mejram "bergets prydnad" har ovala mörkgröna till gråaktiga blad, vilka används som krydda. Örten härstammar från Nordafrika och Mellanöstern och är släkt med Oregano.

Den kan användas färsk eller torkad, som krydda till bl.a. kött, korv, lever, i grönsaksgrytor och soppor (karaktäristisk i ärtsoppa) och är oumbärlig till pizza. Även vanlig ihop med olja och vinäger. Mejram är lätta att torka och behåller smaken väl.

 

 

 

Mynta – Grönmynta - EKO

Grönmynta passar bra i många efterrätter – till sommarens jordgubbar, hallon och andra bär, till glass, fruktsallad och som dekoration på bakverk.

Bladens söta smak gör sig också fint i te, såser, sallader, dressingar, gelé och grönsaksrätter.

Mynta – Marockansk - EKO

Vanligaste myntan i drycker, t ex té eller Kubas nationaldrink Mojito.

Blanda hela färska blad i salladen för karaktär och fräschör eller finhackad på desserten.

Oregano - EKO

Oregano är kryddan framför alla andra i all italiensk och grekisk matlagning. Oregano är en gammal kulturväxt som har använts inom medicin, likör och kosmetikaindustrin.

Färsk Oregano tillsätts på slutet när anrättningen är klar. Den torkade varianten är tåligare att använda i uppvärmd matlagning.

Oregano är gott till grillat kött, soppor, sallader, tomaträtter eller som brödkrydda, men den går också utmärkt att använda i vinäger och oljor som smaksättare. Vad vore Pizzan eller köttfärssåsen utan torkad oregano?

Oxalis - EKO

Oxalis (även kallad Lyckoklöver) tillhör familjen harsyreväxter. Oxalis, liksom Rabarber, innehåller oxalsyra som påverkar njurarna och kan ge ”magont” om man äter för mycket. Oxalis växer vilt i stora delar av Sverige. Bladen påminner om klöver och smakar syrligt och gott.

God som smaksättare till fisk, räkor och Pilgrimsmusslor. Oxalis är en vacker krydda och passar därför utmärkt som dekoration vid festliga måltider, men även trevlig på en grillad köttbit. Den tål inte uppvärmning.

Persilja – krusbladig - EKO

Persiljan är en kulturväxt som odlats i långliga tider. Skörda kvistar och stjälkar allt efter behov.

Undvik att koka de färska bladen då delar av den goda smaken försvinner. Tillsätt dem sist eller alldeles före servering för att få bästa resultat och smakupplevelse. Persiljan är god i det klassiska vitlökssmöret och en vällagad måltid garnerad med en persiljekvist, är svår att motstå. Persilja passar bra ihop med bland annat: Citron, Lime, Vitlök, Salvia, Gräslök och Dill

Persilja – slätbladig - EKO

Slätbladig persilja är en variant på persilja som mest skiljer sig i bladens utseende.

Men det finns skillnader; Den slätbladiga anses allmänt ha en rikare arom och den är kanske något dekorativare som garnering eller godare som färsk krydda i salladen.

Rosmarin

Rosmarin är både kryddväxt och medicinalväxt. Rosmarin har använts under lång tid tillbaka i historien. Det påstås att rosmarin förbättrar minnet. Rosmarin är rik på järn, kalium och C vitamin och innehåller rikligt med eteriska oljor. Den är utmärkt till olika grillade rätter som kött, fisk och fågel.

Rosmarin är mycket användbar i olika bröd och pizzor. Tack vare sina eteriska oljor så är den utmärkt att ha i vinäger eller olivolja. Potatis och rosmarin i ugn är en säker favorit och surdegsbröd med grovsalt och rosmarin är en riktig höjdare. Dessutom, vad vore lammsteken utan rosmarin?

Salvia - EKO

Kryddsalvia är en perenn som är mycket tålig även i kalla områden. Salvia sägs ge ett långt liv. Salvia har en dominerande smak och bör användas med försiktighet för att inte ta överhand. Salvia används med fördel till anka, gås, olika kötträtter, kyckling och fet fisk. Salvia används på många sätt blad annat. Går bra att frysa för att ta fram under det mörka halvåret. Salvia används som färsk, torkad och som eteriska oljor till vår matlagning men även i kosmetika, läkemedel och örtte.

Salvia - Ananas - EKO

Ananassalvian växer naturligt i Syd- och Latinamerika. Avlånga, grönröda spetsiga blad och röda blommor. Bladen doftar ananas när man tar på dom. Färska blad används i sallader, soppor, pastarätter, desserter och drinkar. OBS: Tillagas ej då den tappar sin spänst och smak.

Selleri - Blad - EKO

Med "selleri" avses vanligtvis blekselleri, även kallad bladselleri eller stjälkselleri. Bladsellerin innehåller mer än 90 % vatten och är en av våra mest kallorisnåla grönsaker, full med mineraler, vitaminer och kostfiber.

Bladen används som dekoration eller som krydda till kött- och fiskrätter, i sallader, grytor eller pajer.

Senapskål - EKO

Perenn men vanligen odlad som ettårig. Blir upp till 1 m.

De unga bladen används i sallader. Äldre blad och stjälkar kan ätas färska, konserverade eller frysta. Tillagas med skinka eller salt fläsk, och kan användas i soppor och grytor.

Stevia - EKO

Kallas även Sötflockel, Sockerplanta eller Honungsplanta. Stevia är en perenn som odlas traditionellt i Sydamerika men är inte vinterhärdig i Sverige. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än socker. Används som alternativ till socker i t.ex. té eller varför inte strö över filmjölken på morgonen.

Sägs ha en hjälpande effekt vid influensa och förkylningar. Den orsakar inte karies, utan är snarare bakteriehämmande i höga doser. Stevia minskar bildningen av plack och kan därför motverka hål i tänderna.

Syrisk Oregano/Mejram - EKO

Syrisk Oregano/Mejram (Majorana hortensis) är en sötare och mildare kusin till Oreganon (vild mejram), med små, sammetslena, grågröna och rundade blad. Den smakar och doftar som en kombination av timjan, mejram och oregano.

Används till fågelrätter (ofta tillsammans med Salvia), i korv, till kanin, mörkt eller rött kött, grillat lamm, på bröd, i soppor eller stekt potatis.

Tatsoi - röd - EKO

Tatsoi (även kallad Tatsoikål) har vackert mörkröda glänsande, skedformade blad. Tatsoi är en god och vitaminrik skönhet med spröda blad och stjälk. Bladen skördas efterhand.

Tatsoi kan användas rå i sallader eller tillagas i t.ex. wookrätter.

Timjan - EKO

Timjan är en av våra mest använda örtkryddor och är flerårig och blir c:a 30 cm hög. Blommorna är lila. Bladen är små, ovala och spetsiga. På äldre plantor kan stjälkarna vara något vedartade.

Bladen kan användas färska, men för vinterns behov kan de både torkas och djupfrysas. Bladen från timjan kan användas färska, torkas eller djupfrysas. Det är en flitigt använd krydda i allehanda rätter av kyckling, korv, fisk, kött, soppor, såser, i potatisrätter, som te samt i rätter med ost.

Timjan – citron - EKO

Citrontimjan är en ca 2,5 dm hög halvbuske med små äggrunda blad i grönt och gult. Blommorna är ljuslila i toppställd blomställning. Den doftar härligt av citron.

Växten används på samma sätt som ”vanlig” Timjan, men lämpar sig extra väl till ägg- och fiskrätter, där citronsmaken kommer till sin rätt.

Vattenkrasse - EKO

Är den odlade formen av Källfräne. En perenn som länge varit omtyckt för sina upplivande krafter. Delikat krasse, rik på A-, C- och D-vitamin.

Vattenkrasse har en pikant smak av peppar, rättika och senap, men är mildare än vanlig kryddkrasse. God till grillat kött och i blandad sallad. Både stjälkarna och de gröna små bladen äts som sallad, i soppor och kalla såser, samt som pålägg på smörgåsen.

Basilika

Basilika är en ettårig, värmeälskande och ljuskrävande ört. Jorden bör hållas lätt fuktig men inte blöt. Man måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller riktigt bra. Basilikan är känslig för kyla, inte under 12 grader.

Skörda uppifrån, toppskott och blad, men spara något blad på varje stjälk så att örten kan växa vidare.

Basilikan är bäst som färsk krydda och den passar speciellt bra till rätter som innehåller tomat och vitlök. Basilikan är känd som huvudingrediens i pesto men några färska blad på pizzan eller på frukostmackan är en smakupplevelse.

 

Basilika – Blue Spice, ”Lavendel” – EKO

En extra fin basilika med vackert violetta blommor och mörkt purpurfärgade stjälkar. Intensivt kryddig smak och en uppfriskande ljuvlig doft av Ananas, man anar även en lätt vaniljsmak.

Använd i t.ex. fruktsallader eller varför inte tillsammans med vaniljglass.

Basilika – Citron – EKO

En frisk och behaglig citrondoft och en spännande smakkombination av Basilika och citron utan att vara syrlig. Om du toppar den så får den ett tätare bladverk.

Lämplig till en vinäger, i salladen och till olika fisk- och skaldjursrätter. Varför inte toppa en Citronfromage med några blad av Citronbasilikan.

Basilika – Genovese – Storbladig - EKO

Den ”vanliga” Basilikan Genovese är förmodligen en av de mest populära kryddorna bland hemmaodlare. Basilika är en värmekrävande växt som blir ca 35 cm hög.

Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Egentligen är basilika flerårig, men odlas hos oss som ettårig.

Basilika – Grekisk - EKO

Perfekt basilika att odla i stor kruka på balkongen eller terrassen. Rätt skött bildar den en snygg boll med doftande blad.

Smaken är ljuvlig, för att inte tala om doften. Grekisk basilika är lite mildare i smaken och är perfekt att ha i sallader men även till pesto.

Basilika – ”Helig” – EKO

Helig Basilika, även kallad Tulsi, är vanlig i det Thailändska köket och en av de heligaste och mest omtalade örterna i indisk kultur. Hinduerna anser att det bor tre olika gudar i plantan. Påstås skydda mot åldrande och rynkor.

Har en angenäm doft och kraftig, lätt söt smak med en lätt anstrykning av lakrits. Används i wokad thaimat, till kyckling, fläsk- eller nötkött.

Basilika – Kanel – EKO

Spännande basilika, ursprungligen från Mexiko, med kryddigt och kaneldoftande bladverk.

Bladen och blommorna används till te, kryddblandningar, desserter och gryträtter.

Basilika – Lakrits - EKO

Snarlik den ”vanliga” Basilikan Genovese men med en tydlig doft och smak av Lakrits/Anis.

Bladen är stora, nästan blanka och kupade.

Basilika – Lime - EKO

Speciell sort med gröna småblad. Distinkt limearom. Gourmetkrydda för fiskrätter, marinader.

Dess friska, lite syrliga limesmak passar utmärkt till bland annat örtte, fisk, marinader, kyckling och i soppor.

Basilika – Röd - EKO

Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, mörkt röda blad. Den här röda varianten passar likt den gröna till de flesta kött och pastarätter.

Passar även bra i såser och till allt som har med tomat att göra. Dess röda blad används även som dekoration.

Basilika – Thai - EKO

Örten har små blad, lila stam och doft och smak av lakrits och med en nyans av mynta i smaken. Den "luktar asiatiskt".

Thaibasilika används som smaksättning i thailändska och vietnamesiska rätter. Passar utmärkt till stekta kötträtter och ger en asiatisk touch till sallader.

Basilika – Turkisk - EKO

Pluto är en dvärgbasilika som ger kraftigt förgrenade plantor med små, mörkgröna blad. Bladen har en bra basilika arom och en fin basilika smak.

Passar speciellt bra till rätter som innehåller tomat och vitlök.

Basilika – Vanilj - EKO

Utsökt dessertbasilika med kryddig doft av vanilj. Limegrönt bladverk och ljust purpurfärgade blomspiror.

Lämplig till desserter eller i en god salladsdressing.